مایکل دل با تاسیس شرکت رایانهای دل، نقشی در پیشرفت محاسبات شخصی در دههی هشتاد ایفا کرد که درحالحاضر تحت عنوان شرکت به ثبترسیدهی دل مشغول به کار است. دل، سرمایهگذار، نویسنده، بشردوست و یکی از ثروتمندترین افراد دنیا است. ثروت خالص مایکل، ۲۲، ۴ میلیارد برآورد میشود. دیدگاه مایکل دل همواره این بود که با دقت به مسائل توجه کند و راهحلی برای مشکلات بیابد.
دوران کودکی و نوجوانی مایکل دل
مایکل دل از سنین کودکی پایبند اصول اخلاقی سختی بود. دل که فقط ۱۲ سال داشت، به کار نظافت در یک رستوران محلی مشغول شد تا بتواند برای تکمیل کلکسیون تمبرش، پول پسانداز کند. چند سال بعد، در تابستان به فروش اشتراک مجله در هوستون پست روی آورد. در این زمان بود که کسب و کاری طبق ایدهی خودش به راه انداخت.
فروش اشتراک مجله شامل برقراری تماسهای تلفنی بود و دل به جای اینکه بدون فکر تلفنها را جواب دهد، به تحلیل نتایج کارش پرداخت. متوجه شد کسانی که قصد زندگی در آن منطقه را دارند، تمایل بیشتری به خرید اشتراک مجله دارند. دل با توجه به یافتههایش، جزییات زندگی افرادی را در منطقه گردآوری کرد که خانه خریده یا ازدواج کرده بودند. نتیجهی این اقدام الهام گونه، درآمد شگفتانگیز ۱۸۰۰ دلاری دل برای این بچه دبیرستانی بود.
مایکل دل، سود چشمگیری از پیشرفتهای فناوری جدید به جیب زد و در سن پانزده سالگی رایانهای با مارک اپل خرید، هدفاش جدا کردن قطعات آن و مشاهدهی چگونگی عملکرد آن بود.
رایانههای دل
زمانی که دل، کسب و کار کوچکی برای توسعه و ارتقاء رایانههای شخصی به راه انداخت، هنوز دانشآموز بود. در نهایت، فروشندهای حرفهای شد، بنابراین قراردادهایی میبست که میدانست در آنها برنده میشود، به این علت که هزینههای مستمر فروشگاه رایانه را نداشت.
در اوایل ۱۹۸۴، دل روی این ایده کار کرد که تولیدکنندهای که رایانههای شخصی را به طور مستقیم میفروشد بر روند خردهفروشی که به عنوان واسطه انجام میدهند اولویت دارد. دل، شرکت رایانههای شخصی با مسئولیت محدود را به ثبت رساند که از خانهای اداره میشد که فروشی به ارزش ۷۰۰۰ دلار از رایانههای شخصی و پیشرفتهترین نوع آنها داشت. دل در ماه مه همان سال مجبور به نقل مکان به جای بزرگتری شد و شرکت را با نام شرکت رایانهای دل به ثبت رساند. دل، ۱۰ نفر را استخدام کرد و سرمایهای که برای تامین وجوه کار جدید نیاز داشت، فقط ۱۰۰۰ دلار بود.
مایکل دل در ۲۷ سالگی، جوانترین مدیرعاملی بود که در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر مجلهی فوربس قرار گرفت. دل در ۱۹۹۶، بخش فروش برخط کسب و کارش را راهاندازی کرد و طولی نکشید که به فروش اینترنتی ۱ میلیون دلار در هر روز رسید. در سال ۲۰۰۱، دل عنوان بزرگترین سازندهی رایانههای شخصی روی کرهی زمین را از آن خود کرد.
بشردوستی مایکل دل
مایکل دل همواره به بخشش اعتقاد داشت. بنابراین، در ۱۹۹۹ موسسهی خیریهی مایکل را به همراه همسرش سوزان دل تاسیس کرد. موسسهی خیریه وقف کمک به آموزش و پرورش در سطح شهر، بیمارستان کودکان، ثبات اقتصادی خانواده و اهداف سخاوتمندانهی دیگر شد. تا پایان ۲۰۰۹، موسسه بیش از ۶۵۰ میلیون دلار به ایالات متحده امریکا و سراسر جهان به خاطر کار در جامعه و مسائل مربوط به کودکان هبه کرده بود.
«عدهای سعی دارند در این مورد که قرار است بعد از مرگمان چه بلایی سر پولهایمان بیاید، قضاوت کنند، چه تصورات بیهودهای، بگذریم. اکنون که زندهایم به آن فکر کنیم و از پس آن بر آییم». مایکل دل
موسسه بیش از ۶۵ میلیون دلار به سازمانهای پزشکی مرتبط با دانشگاه تگزاس هبه کرده است: مرکز پزشکی اطفال دل، موسسهی اطفال دل و مرکز بهبود زندگی سالم مایکل و سوزان دل. آنها مسئول تامین وجوه ساختمان جدید علوم رایانهای در دانشگاه آستین هستند.
در سالهای اخیر، پیشرفت مایکل دل و شرکتاش بدون مانع نبوده است. شرکت برای تعمیر دستگاههای معیوب، به حکم دادگاه جریمهای به مبلغ۳۰۰ میلیون دلار پرداخت کرد که باعث شد دل، شهرتش به خاطر اول بودن در صنعت تولید رایانه را از دست بدهد. مایکل دل کسی نبود که از این چالش سرافکنده بیرون بیاید، در ۲۰۰۷، با سمت مدیرعاملی به عرصه بازگشت. عکسالعملها جالب نبود ولی دل مقاومت کرد.
در تابستان ۲۰۱۰، مایکل دل با مجادلههای بیشتری روبهرو شد، وقتی به اتهام تقلب در حسابداری، ۱۰۰ میلیون دلار پرداخت کرد. اتهامات بر این اساس بود که شرکت رایانههای دل مبلغی بیش از درآمد واقعیاش عنوان کرده است که سرمایهگذاران را گمراه کرده است.
دل با سماجتی خاص و ذهنیتی مثبت که هر کارآفرین میلیاردی باید داشته باشد، شرکت را دوباره خصوصی کرد. او برای خریداری تمام سهامهای پرداختنشدهی دل از یک شرکت سرمایهگذاری خصوصی و مایکروسافت بیل گیتس استفاده کرد. این خرید، یکی از بزرگترین خریداری سهام شرکت در دوران اخیر و معاملهای به ارزش ۲۴ میلیارد دلار منجر شد.
اینکه مایکل دل چطور این مرحلهی جدید را برای شرکتاش خلق و کنترل کرده است، الهامبخش است. هرچند، برای ادامهی این کار هم چنان با چالشهایی مواجه است.
«اشتیاق باید آتش برانگیزندهی کارتان باشد». مایکل دل