جف هایمن که ۵ بار دست به کارآفرینی زده است، یک کار جدید به نام “درمانگری استارت آپ ” برای برطرف کردن مشکلات استارت آپ ها راه انداخته است. در این کار جدید، او به کسانی که استارت آپ ها یا کسب و کار جدید را راهاندازی میکنند، دربارهی چیزهایی که آنها دقیقا نمیتوانند از دیگران بپرسند، مشاوره میدهد.
چه چیزی شما را شبها بیدار نگه میدارد
نخستین سوالی که جِف هایمن همواره از مشتریانش میپرسد این است که، “چه چیزی شما را شبها بیدار نگه میدارد”. این مشتریان، کسانی هستند که شرکتهای نوبنیاد یا آغازگر(استارت آپهایی) را تاسیس کنند، بسیاری از آنها خودشان را در راس شرکت، جدا از دیگران میبینند وعمیقا نگران شکست هستند.
هایمن میگوید “اگر شرکتی را راه میاندازید، سخت است که با کارمندان دربارهی آن صحبت کنید، ” او ادامه میدهد “کارمند انتظار دارد که شما قوی باشید. سخت است که با هیات مدیره شرکتتان در این باره سخنی بگویید، آنها نمیخواهند چنین چیزی بشنوند.” البته شما میتوانید با خویشاوندان و دوستانتان در این باره حرف بزنید ولی آنها لزوماْ از کسب و کار شما سر در نمیآورند.
مطلب مرتبط: ۶ نکته برای تسهیم موفقیت آمیز سرمایه یک استارت آپ موفق
هایمن میگوید، برای راهاندازان کسب و کارهای نوبنیاد، گزینههای اندکی باقی میماند تا در هنگام مشکلات به آنها تکیه کنند و مشکلات هم همواره وجود خواهند داشت.
هایمن میخواهد بیآنکه از دستور جلسهی خاصی پیروی کند، به مشاوره بپردازد _ چون به دنبال راهی برای موفقیت شرکت شما است(و احتمالا کسب و کار پایدار شما است). توجه او بیشتر معطوف به مشکلات انسانی در راهاندازی کسب و کارهاست، چیزی که به گفتهی او بیشتر موسسان استارت آپ در آن ضعیف هستند.
هایمن میگوید “ممکن است تیمی شامل دو کاروز تابستانی بدون مزد باشد یا مجموعهای ازهزار نفر. بسیاری برای بار اول، افراد را رهبری میکنند ”
او زمانی را به یاد میآورد که ۲۶ ساله بود و از یکی از نخستین شرکتهایش، ۱۵ میلیون دلار درآمد کسب کرده بود. او میگوید”من هیچ چیز نمیدانستم. موقعیت بسیار متفاوتی بود. کلی پول بهدست آورده بودم و ۱۰۰ کارمند داشتم و پیش از آن هرگز مدیریت نکرده بودم.”
یکی از نخستین افرادی که هایمن در آن زمان به سراغشان رفت، برَد فِلد، سرمایهگذار خطر پذیر معروف بود. فِلد، نخستین کسی بود که در نخستین شرکت هایمن سرمایهگذاری کرد. ” هایمن دربارهی فِلد میگوید “او در میان افرادی که ریسک میکنند، موجودی بیمانند است چرا که از هوش هیجانی بالایی برخوردار است. او درگیر نبردی سخت با افسردگی بوده است و بیآنکه چیزی را پنهان کند، دربارهی افسردگیاش سخن میگوید.”
اصلی ترین مشکلات استارت آپ ها : افسردگی کارآفرینان
بر پایهی مطالعهای که به تازگی انجام شده است، ۳۰% از کارآفرینان تحت تاثیر افسردگی هستند. هایمن، افسردگی را معضلی بزرگ در استارت آپها میداند، هر چند به دلیل نداشتن مجوز درمانگری، در پی مشورت دادن به کسی در خصوص شرایط بالینیاش نیست. چیزی که هایمن به دنبال آن است، کاستن از حس انزوایی است که اغلب گریبانگیر راهاندازان استارت آپهاست و از مشکلات استارت آپ ها به شمار می آيد. محصولی که هایمن با “درمانگر استارت آپ” عرضه میکند “ساعت کار” نامیده میشود. او هفتهای یک بار به مدت یک ساعت و از راه کنفرانس ویدئویی اسکایپ با کارآفرینان ملاقات میکند. در بازهی میان جلسات هم آنها به صورت نامحدود و از راه رایانامه (ایمیل) با او در ارتباط هستند.
مطلب مرتبط: استارت آپ چیست ؟ ۵ نکته که باید درباره شرکتهای نوبنیاد بدانید
نیک کرومیداس، بنیانگذار و مدیرعامل هانت کلاب(Hunt Club) و یکی از مشتریان هایمن است که فعالیتهایش دارد به ثمر مینشیند. او به مجلهی بیزینس اینسایدر(Business insider) میگوید “من دو شرکت را راه انداختم که سرانجام شکست خوردند و به جایی نرسیدند، ” با این وجود شرکتی که اخیرا راهاندازی کردهام، در حال رشد و سوددهی است. نخستین پرسشی که او در برابر هایمن مطرح ساخت این بود که “من چگونه این شرکت را پیش ببرم تا کسب و کاری موفق و پایدار باشد و مشکلات استارت آپ ها را هم نداشته باشم”
کرومیداس میگوید هایمن به او کمک کرده است تا بفهمد روی چه چیزی تمرکز کند و به چه چیزی اولویت ببخشد. همیشه مشکلاتی وجود خواهد داشت. کرومیداس میگوید ” خیلی عالی است که کسی را داشته باشی که همه راهی را که در پی طی کردن آن هستی پیشتر پیموده باشد و از همهی دستاندازهای این مسیر آگاه باشد، ” در واقع به شما میگوید که ترس حقیقی چیست، چیزی که شما باید روی آن کار کنید و چیزی که از منظر کسب و کار، غیر منطقی به شمار میآید.
هایمن، مربیان اجرایی را اصلیترین رقیبان خود میداند ولی میگوید آنها اغلب فاقد تجربه واقعی به عنوان یک مدیرعامل یا موسس هستند و در ضمن خدمات آنان گران است _ اگر منصفانه نگاه کنیم، هایمن خود نیز به همان اندازهگران است. اما او میگوید در پژوهش بازاری که انجام داده است، پی برده است که ۸۰% از بنیانگذاران استارت آپها گفتند چارهی دیگری نداشتند و خودشان باید از عهدهی آن بر میآمدند.
مطلب مرتبط: ۱۱ اشتباه بزرگ استارت آپ ها
نظریهی هایمن این است که موسسان استارت آپها نباید خودشان به تنهایی اقدام کنند و در این زمینه کرومیداس هم با او هم نظر است. کرومیداس میگوید “شما میشنوید موسسان استارت آپها کارشان را تمام و کمال انجام میدهند اما پس از ۳ تا ۴ هفته، میبینید از ادامهی کار دست کشیدهاند”
فضایی که هایمن فراهم کرده است، جایی است که در آن، بنیانگذاران استارت آپها مجبور نیستند در تلاش برای زندگی به سبک اسطورههای مردم همچون مارک زاکربرگ، ظاهری قدرتمند از خودشان به نمایش بگذارند. این مکان، جایی است که آنها میتوانند آنچه را با آن دست و پنجه نرم میکنند با کسی که هیچ نفعی در آن ماجرا ندارد، در میان بگذارند و از کسی مشورت بگیرند که پیشتر در آن عرصه حضور داشته است.