اشتباه نام گذاری برند می تواند برای هر کسب و کاری مهلک باشد. بنابراین نام گذاری برند به نحو درست و به دور از اشتباهات رایج یکی از مهمترین عناصری است که در بنا نهادن یا ساخت یک برند باید مد نظر قرار گیرد. یک نام درست برای برند نه تنها میتواند شمایی کلی از محصولات یا خدمات برند را بهدست دهد، بلکه ابزاری برای شناخت و به خاطرآوری برند نیز باشد. همچنین میتواند همچون یک دارایی با ارزش که ویژگیهای مشخص برند را بازتاب میدهد در مالکیت معنوی آن قرار گیرد.
با این حال، بسیاری از سازمانها با یک رویکرد بسیار اتفاقی و حذف مراحل بسیار مهم، اقدام به نامگذاری برند خود میکنند که این باعث طولانی و هزینه دار شدن فرآیند نامگذاری میشود. بنابر این، در اینجا ما به برخی از رایجترین اشتباهاتی که در هنگام انتخاب یک نام با آنها مواجه میشویم و برخی نکتهها برای اجتناب از آنها، اشاره میکنیم.
۱. نامگذاری برند از روی ناچاری
هر مدیر جدی برند برای راهاندازی شرکت خود، یک سیستم نظاممند و روشن برای ترسیم مسیر ایده پردازی تا پیاده سازی، وضع میکند. اما برای نامگذاری اغلب از روی ناچاری و معمولاً در مراحل تکمیلی به آن میپردازد.
نامگذاری بر خلاف آنچه بسیاری از افراد تصور میکنند، یک فرآیند به مراتب پیچیده است. برای یک نامگذاری خلاقانه، در آغاز با بسیاری از موانع قانونی و زبانی مواجهید. روند نامگذاری را در اوایل فاز توسعه برندتان، شروع کنید. با ایجاد زمان بندی، نمای کلی از مراحل مهم فرآیند نامگذاری را برای خود ترسیم کنید. در واقع مراحل اداری که به ثبت کردن اسم مورد نظر شما میانجامد را نیز باید مد نظر داشته باشید.
با این حال، حتی اگر پس از برنامهریزی دقیق زمانی خود را در تنگنا میبینید با متخصصان این امر مشورت کنید. آنها به شما اطمینان خواهند داد که نامی که شما انتخاب کردهاید در عین حالی که مورد علاقه شماست، به لحاظ قانونی نیز مشکلی ندارد.
۲). فراموش کردن اینکه نامگذاری اگرچه کاری خلاقانه است اما همانقدر هم راهبردی و مهم است
شرکتها اغلب به راهبردی بودن نام واقف نیستند. یک نام مناسب در عین حالیکه باید متفاوت و خلاقانه باشد، باید با موقعیت و ساختار برند شما نیز همخوانی داشته باشد. در محیط بسیار رقابتی امروز، قویترین برندها آنهایی هستند که فراتر از ویژگیهای فیزیکی محصولات یا خدماتشان میتوانند به ایجاد ارتباط عاطفی با مشتریان بپردازند و در این میان نام مناسب میتواند مؤثر باشد. مجموعهای از اهداف استراتژیک خود را طرح ریزی کنید، و از طریق معیارها و هدفهایی که بدین ترتیب برایتان روشن میشود، نام مناسب را برگزینید.
به یاد داشته باشید، نامگذاری به همان اندازه که یک هنر است، علم نیز تلقی میشود. داشتن استراتژی به شما کمک خواهد کرد که یک نام مرتبط که متناسب با کسب و کار شما است، بیابید.
۳. دست کم گرفتن یک نام کوتاه
بسیاری از شرکتها ارزش یک نام خلاقانه ولی خلاصه را دست کم میگیرند. در حالی که یک نام کوتاه نیز میتواند همان اطلاعات راهبردی برند را به صورتی متمایز انتقال دهد. این مختصر گویی علاوه بر آنکه خلاقیت شما را نشان میدهد، میتواند به صورتی ساده، منطبق بر برند شما باشد.
۴. سردرگمی بین نیاز به اطلاعات و نیاز به تمایز
برخی شرکتها بیشتر مایلاند اسمی انتخاب کنند که بیشتر بتواند اطلاعاتی راجع به برندشان بدهد و بنابر این از کلماتی توصیفی تر استفاده میکنند. اما نامهای توصیفی همیشه جواب گو نیستند چرا که گاهی برخی محدودیتها را برای گسترش فعالیتهای شما اعمال میکنند. شاید بهتر باشد نام انتخابی، توصیف کلی یک عملکرد یا مسیر یک حرکت را بیان کند. البته نمیتوان گفت کدام رهیافت بهتر است اما باید بسته به برندتان یکی از کارکردهایی که اسم برند دارد از قبیل دادن اطلاعات توصیفی یا خلاقانه بودن را انتخاب کنید.
۵. نادیده گرفتن علامت تجاری پیچیده
یکی از چالشهایی که در نامگذاری نادیده گرفته میشود، پیچیدگی فرآیند علامت تجاری است. در نظر بگیرید که بیش از ۲.۵ میلیون علائم تجاری فعال در ایالات متحده، بیش از ۱۳ میلیون در سطح جهان و بیش از ۱۰۸ میلیون آدرس URL ثبت شده در سطح جهان وجود دارد. همچنین، ظرفیت ۲۵۰۰۰۰ کلمه در زبان انگلیسی که همه آنها مناسب نامگذاری نیستند را در نظر بگیرید. در واقع، این به این معنی است که کسی، جایی، به نوعی صاحب نامی که شما میخواهید، پیدا میشود. بنابر این پیدا کردن علائم تجاری پایدار، به طور فزایندهای دشوار شده است، اگرچه غیر ممکن نیست. برای غلبه بر چالشهای قانونی، تا پایان فرآیند نامگذاری ملاحظات حقوقی را کنار نگذارید. چرا که در غیر اینصورت ممکن است زمان و پول زیادی را به هدر دهید.
اشتباه نام گذاری برند ۶: نادیده گرفتن پیامدهای جهانی
باید فجایع زبانی که حاصل بدفهمیهای بین فرهنگی است را در نظر گرفت. یعنی اینکه نام برند در فرهنگ و مکان دیگری، که شاید بیشتر هدف فروش شما هم باشد، معنای فاجعه باری نداشته باشد.
در اقتصاد جهانی امروز، ارزیابی جهانی زبان، کاملاً ضروری است. با دسترسی بیشتر به اطلاعات در مورد مردم و فرهنگهای گوناگون و در نظر گرفتن تنوع فرهنگی کشورهای مختلف، بر این مسئله فائق شوید. نامها را با زبان شناسان بومی کشورهای هدف، مورد بررسی قرار دهید و به این ترتیب، مطمئن شوید که نام انتخابی شما، پیام آور چیزی است که شما میخواهید بگویید، نه معناهای دیگر.
اشتباه نام گذاری برند ۷: انتخاب نامهای ذهنی
در هنگام انتخاب نام، تصمیمهای ما بر اساس تجربیات شخصی، ترجیحات و نگرشهای ما است. که باعث میشود در نامیدن برند، بسیار ذهنی و درونی عمل کنیم. بنابراین در هنگام انتخاب یک نام مهم است که بر اساس معیارهای مشخص برآمده از راهبردهای برند تصمیم گیری کنید. هنگامی که در یک لیست کوتاه نهایی، به نامهای پیشنهادی میرسید، تحقیق میتواند یک ابزار قدرتمند برای سنجش بهترین نام باشد.
اشتباه نام گذاری برند ۸: برای فکر کردن به هر چیز، نیاز به نامگذاری آن دارید
محصولات جدید، نوآوریها، فن آوری ها، ایدههای جدید وقتی به عنوان نوعی گسترش برند شما عمل میکنند، نیازمند این هستند که از پیش نامی برایشان انتخاب شده باشد. با این حال، نامهای بسیاری که در نمونه کارهای یک برند میآیند باعث سردرگمی مشتریان میشوند. در اینجاست که داشتن یک راهبرد کلی برای نامیدن برند اصلیتان و زیر شاخههای جدیدی که به خاطر گسترش برندتان بهوجود مییایند، اهمیت مضاعفی مییابد.
اشتباه نام گذاری برند ۹: حفظ نامهای غیر مرتبط
گاها نامی که برای برندتان انتخاب کردهاید به مرور زمان قادر به نشان دادن نوآوریها، تغییرات جدید بازار و تقاضاهای به روز شده مشتریان نیست و نمیتواند اهداف بلند مدت شما را برآورده کند، در این حالت در عوض کردن نام، تردید نکنید. اما به خاطر داشته باشید در نامگذاری جدید تمام موارد مهم و کارشناسی را در نظر داشته باشید.
اشتباه نام گذاری برند ۱۰: پایان دادن به هویت کلامی در نام گذاری
انتخاب دقیق کلماتی که حاوی نوعی موسیقی کلامی و الهام بخش هستند میتواند تأثیر بیشتری در مخاطبان بگذارد. انتخاب نامهایی با آهنگ کلامی موزون نه تنها باعث نوعی تمایز و به خاطرسپاری بهتر میشود بلکه در تبلیغات نیز تأثیر فراوانی دارد.
روش های اشتباه نام گذاری برند :
در ادامه با دو روش نام گذاری و اشتباهات این روش ها آنا می شوید. این بخش به عنوان بحث تکمیلی بالا ارائه می شود:
۱۱. نام های عملکردی و توصیفی
در این گونه نام گذاری برند ، محصول یا خدمات شرکت با کلمه هایی کلیدی یا واژه هایی که متناسب با طبقه بندی مورد استفاده در صنعت، بیان می شود. نام هایی که در آن ها از نام مدیر عامل یا موسس شرکت بهره گرفته می شود نیز در این دسته بندی قرار می گیرند. نام های عملکردی یا توصیفی می توانند در جلب توجه مخاطب به برند موثر بوده و بلافاصله مخاطب را با فعالیت اصلی کسب و کار آشنا کنند که می تواند از نکات مثبت این گونه نام گذاری برند محسوب شود.
از جمله نکات منفی این نام گذاری می توان به عدم تمایز به دلیل کاربرد کلید واژه های متداول اشاره کرد که توسط رقبا مورد استفاده قرار گرفته اند. متمایز کردن برند در میان انبوهی از رقبا که از ترکیبات مشابهی استفاده می کنند کار دشواری است. به طور مثال: ثبت دیروز، ثبت امروز، ثبت سحر، … در ذهن مخاطب تصاویر چندان متمایزی را ایجاد نخواهند کرد.
از جمله مزایای این گونه نام گذاری برند ، سهولت در درک فعالیت اصلی شرکت است. از سوی دیگر در اغلب موارد اگر از نام موسس در نام گذاری برند استفاده شود، امکان ثبت دومین و برند به راحتی وجود خواهد داشت.
۱۲. نام های تشبیهی
در این شیوه نام گذاری برند ،وابستگی یا پاسخ احساسی که همراه با محصول یا شرکت در مخاطب قرار است تا ایجاد شود به شیوه ای هوشمندانه و مرتبط در نام برند مورد استفاده قرار می گیرد. تفاوت آن با نام گذاری توصیفی در این است که در نام های تشبیهی جایگاه خاصی که قرار است تا محصول یا خدمات در ذهن مخاطب ایجاد کند، مورد توجه قرار می گیرد. این جایگاه خاص با مطالعه رقبا به دست آمده و کاملاً متمایز است.
مزایای این شیوه نام گذاری در ایجاد درک عمومی برای نام است که برای جایگاه سازی نیاز به هزینه های عظیم تبلیغاتی نخواهد داشت.نام های تشبیهی به شدت به یاد ماندنی بوده و می توانند استراتژی جایگاه سازی را که برای برند در نظر گرفته می شود به خوبی تقویت کنند.
این دسته از نام گذاری ها در واقع موفق ترین دسته هستند و نام های شرکت هایی مانند کامپیوتر اپل و یاهو دات کام در این دسته قرار می گیرد.
>